Skip to main content

Club de lectura infantil a Vic

A la llibreria disposem d’un racó amb una butaca color vermell granat. En algun moment, ens va semblar que la nostra “butaca”, com a objecte, podia convertir-se en un símbol per a una pràctica de lectura que vinculés la lectura individual a la llar familiar amb la conversa literària col·lectiva a la llibreria: per això els noms dels nostres clubs de lectura.

El cert és que la lectura comença abans de llegir el llibre i acaba posteriorment s’articula un discurs al voltant del que s’ha llegit. Així doncs, aquesta butaca de la llibreria podia ser un símbol de tot el recorregut: l’abans, el durant i el després de la lectura.

Què és el club de lectura?

En una dinàmica de trobades mensuals d’una hora de durada, els clubs comparteixen un programa de lectures que integrés una bibliodiversitat adequada als destinataris: primeres narratives, llibres àlbums, poesia, còmic… La diversitat de tipologies i la varietat temàtica i formal és una clau en la dinàmica dels clubs. En diferents ocasions, arribem a convidar autors perquè dialoguessin amb els lectors.

Nenes i nens s’inscriuen al començament de l’any lectiu per formar part del club durant el curs anual: 10 sessions a l’any. Un cop al mes adquireixen un llibre que es porten a casa, que llegeixen durant el mes, que poden rellegir, marcar, prendre notes sobre allò que més els interessi, sobre allò que els ha resultat fàcil o difícil, sobre allò que més els ha motivat per a la lectura i després, un dissabte al matí o a la tarda, s’ajunten amb els altres integrants del club a la llibreria per sostenir una conversa sobre allò llegit i sobre les impressions que allò llegit els ha causat.

Els clubs de lectura estan consolidats com el projecte de promoció de lectura més important del nostre espai literari. Han tingut una molt bona acollida a la ciutat, amb un impacte inesperat en una població per a la qual es van presentar com una experiència nova, inexistent abans de la nostra iniciativa.

El paper de l’escola és insubstituïble pel que fa a l’adquisició de la competència lectora, i que sense competència lectora no hi ha plaer a la lectura. En aquest sentit, no volem disputar el lloc a l’escola. Els clubs de lectura no són un reforç per al desenvolupament de la competència lectora.

Ara bé, al‟hora d‟impulsar itineraris lectors que desenvolupin el plaer estètic de la lectura literària i la comprensió lectora, l‟escola no sempre ha estat al‟alçada. En aquest punt, la lectura literària en microespais alternatius com el nostre són una necessitat per a nenes i nens que busquen compartir i desenvolupar amb altres el plaer de la lectura i de la conversa literària. A això apunten bàsicament les dinàmiques dels clubs.

Els clubs de lectura de la llibreria

LA BUTACA GROGA

Club destinat a nenes i nens a partir de 4 anys, acompanyats per un adult responsable.

LA BUTACA BLAVA

Club destinat a primers lectors, 6-7 anys.

LA BUTACA ROJA

Club destinat a lectors autònoms, 8-9 anys.

LA BUTACA VERDA

Club destinat a lectors entrenats, 10-12 anys.

LA BUTACA LILA

Club destinat a joves lectors.

    He llegit i accepto la política de privadesa.

    This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.